piątek, 3 maja 2013

Bomba witaminowa, czyli koktajl jabłkowo - pietruszkowy.

O tym przepisie wszędzie głośno, więc u mnie też nie może go zabraknąć :-)

Koktajl jabłkowo - pietruszkowy


Co potrzebujemy?
- Jabłko
- Natkę pietruszki
- Wodę mineralną



Ja dodałam jeszcze:
- Połówkę pomarańczy
- Połówkę cytryny
- Rabarbar


Jak to zrobić?Jabłka nie obieramy, usuwamy pestki i miksujemy razem z pietruszką. Możemy dodać inne owoce.


Ja dolałam wodę na końcu. Mam przedwojenny sprzęt i nie za wiele się tam mieści :-D
Osobiście nie przepadam za smakiem pietruszki, ale co się nie zrobi dla zdrowia i urody :-) 

 Dlaczego pietruszka?

- Jest bogata w chlorofil, dzięki czemu oczyszcza krew i pomaga w produkcji nowej.
- Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 K, β-karoten, kwas foliowy.
- Dostarcza takich minerałów jak: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan i siarka.
- Wspomaga nerki i wątrobę w procesach oczyszczających organizm.
- Regularne żucie pietruszki zapobiega przykremu zapachowi z ust.
- Pomaga przy zgadze.
- Wspomaga wydolność organizmu.
- Wzmacnia serce.
- Rozpuszcza cholesterol.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Wspomaga wchłanianie składników odżywczych.
- Zapobiega uczuciu przejedzenia.
- Redukuje stany zapalne.
- Wzmacnia system odpornościowy.
- Reguluje gospodarkę hormonalną.
- Znajduje zastosowanie w leczeniu nerek, pęcherza moczowego i dróg moczowych.
- Ze względu na najwyższą zawartość potasu wśród produktów spożywczych idealnie nadaje się do kuracji oczyszczających organizm.
- Olejki eteryczne zawarte w pietruszce chronią przed rakiem płuc.
 źródło: apetyt-na-zdrowie.pl

Dlaczego jabłko?
 

Jabłka zawierają najsilniejsze przeciwutleniacze. Jeden z nich - kwercetyna - uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się cholesterolu. Hamuje więc rozwój miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Działa też antybakteryjnie, antynowotworowo i przeciwwirusowo. W jabłkach jest jej tyle co w czerwonym winie. Dwa jabłka dziennie zaspokajają jedną trzecią zapotrzebowania na witaminę C. Zawierają potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem, beta-karoten (prowitaminę A) oraz błonnik w postaci pektyn.

Najwięcej pektyn znajduje się w gniazdach nasiennych, których, niestety, nie jadamy. Ideałem byłoby jeść jabłka starte wraz z gniazdami nasiennymi na plastikowej tarce. W tej postaci zajmują więcej miejsca i działają na większej powierzchni przewodu pokarmowego. Pektyny zapobiegają próchnicy, ułatwiają trawienie. Pęczniejąc, dają nam poczucie sytości, dlatego jabłka są składnikiem diet odchudzających. Również dlatego, że mają niewiele kalorii: od 36 do 57 kcal w 100 g.  Kto je dużo jabłek, ma piękną skórę, włosy i paznokcie. Dzieje się tak dzięki zawartemu w owocach krzemowi, którego z wiekiem mamy coraz mniej.
źródło: poradnikzdrowie.pl


Picie tego wspaniałego koktajlu może również przyśpieszyć porost włosów :-)

A Wy? Pijacie ten napój? :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam wszystkie komentarze i odwiedzam każdego, kto zostawi mi komentarz :-) Każdy wpis motywuje mnie do dalszego pisania :-)
Nie życzę zaś sobie spamu i 'pustych' reklam.

Jeśli podoba Ci się mój blog, zostań ze mną na dłużej i dodaj go do obserwowanych, sprawiając mi tym samym ogromną radość :-)

Dziękuję bardzo i pozdrawiam! :-*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

└► Szukaj na blogu Lilit! ;-)

└► Licznik wstawiony dnia: 01.01.2014

Flag Counter